Διαδρομή 4η: Πλαγιές της Ζήρειας

Διαδρομή 4η: Πλαγιές της Ζήρειας

Είναι μάλλον απίθανο να καταφέρετε να εξερευνήσετε την Ορεινή Κορινθία σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο. Αν δεν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η ιδανικότερη λύση είναι να επιλέξετε ένα ορμητήριο σε κεντρικό σημείο, όπως το Ξυλόκαστρο, η Στυμφαλία ή τα Τρίκαλα και να περιηγηθείτε σε όσο περισσότερες από τις γύρω περιοχές σας επιτρέπουν ο χρόνος και οι... αντοχές σας. Ίσως και να επιστρέψετε το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η περιοχή εκτείνεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, στις πλαγιές της Ζήρειας, του καταπράσινου βουνού που υψώνεται πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο.

Τα περισσότερα χωριά, σκαρφαλωμένα στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, είναι προσβάσιμα όλο το χρόνο. Πολλές διαφορετικές διαδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα πόδια ή με αυτοκίνητο αρκετές από αυτές κατ' αποκλειστικότητα με οχήματα 4x4, καθώς μετά από βροχή οι δρόμοι που διασχίζουν τα δάση της Ορεινής Κορινθίας δεν είναι εύκολα προσπελάσιμοι.

Ξεκινώντας από όλα σχεδόν τα χωριά της Ζήρειας μπορείτε να διασχίσετε γραφικά μονοπάτια που εκτείνονται χιλιόμετρα ολόκληρα, οδηγώντας στις κορυφές του βουνού, σε άλλα χωριά ή στα κατάφυτα δάση της περιοχής. Λίγη βοήθεια από τους ντόπιους θα χρειαστείτε προκειμένου να διασχίσετε τα μη χαρακτηρισμένα μονοπάτια, τα οποία είναι πιθανό να εγκυμονούν κινδύνους για τους άπειρους πεζοπόρους - ορειβάτες.

Υπάρχουν μονοπάτια από τα χωριά της Στυμφαλίας που οδηγούν στη Μικρή Ζήρεια και μονοπάτια από τη Γκούρα που οδηγούν στην Κορυφή. Ακόμη σημαντικά μονοπάτια έχει η περιοχή της Καστανιάς και η περιοχή του Φενεού.

Το δίκτυο είναι πυκνό και πολλά μονοπάτια διακλαδίζονται με νέα προσφέροντας ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και εξερεύνησης. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινά από το δρόμο Στυμφαλίας Καστανιάς, στο υψηλότερο σημείο πάνω από τη λίμνη, και περνά μέσα από θαμνότοπο με πουρνάρια για να καταλήξει στη θέση του μυκηναϊκού κάστρου, από όπου η θέα στη λίμνη και στον αρχαιολογικό χώρο της Στυμφάλου θα σας ανταμείψει για την πεζοπορία.

Από τις δημοφιλέστερες περιοχές που πλαισιώνουν τη Ζήρεια, η πεδιάδα της Στυμφαλίας αποπνέει- ιδιαίτερα το χειμώνα- μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που γοητεύει τους επισκέπτες της. Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών της περιοχής, για τη μοναδική φυσική της ομορφιά και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί, ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας.

Συνεχίζετε στον ωραιότατο ασφαλτόδρομο και φτάνετε στο Kαρτέρι. Aπό εκεί στρίβετε για τη Λαύκα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής, κυριολεκτικά περικυκλωμένο από καταπράσινους όγκους δασών. Aξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, με παλαιά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία, αλλά και το ναό του Aγίου Aθανασίου, με το ωραιότατο τέμπλο του.

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ