Διαδρομή 3η: Από Κιάτο Έως Πεδιάδα της Στυμφαλίας

Διαδρομή 3η: Από Κιάτο Έως Πεδιάδα της Στυμφαλίας

Αν επιλέξετε να εξερευνήσετε τη Ζήρεια με αυτοκίνητο, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το παραθαλάσσιο Κιάτο, για να καταλήξει στην πεδιάδα της Στυμφαλίας, περνώντας από τα πανέμορφα ορεινά χωριά Βελίνα, Κλημέντι, Καίσαρι, Κεφαλάρι και, τέλος, το χωριό Καλιάνοι, που αποτελεί την έδρα του Δήμου Στυμφαλίας.

Αφού κάνετε μια ή περισσότερες στάσεις για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της πεδιάδας από οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, τη μαγευτική φύση και τα δάση των κωνοφόρων και, βέβαια, τη μαγευτική λίμνη, θα συνεχίσετε από εδώ προς το Μεσσινό, περνώντας μέσα από κατάφυτα δάση με έλατα και καστανιές, διασχίζοντας το φυσικό διάδρομο που σχηματίζουν τα δύο όρη Ζήρεια και Ολίγυρτος μέχρι την πεδιάδα του Φενεού και θαυμάζοντας τη μοναδική θέα προς την πεδιάδα και τα απέναντι όρη του Χελμού.

Σε απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων από το Μεσινό, συναντάμε τη μικρή αλλά εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη Δόξα, στη μέση της οποίας δεσπόζει το νησάκι με το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Αν και ο δρόμος πηγάινει αρκετά κοντά στη χερσαία πρόσβαση, για τα τελευταία μέτρα της διαδρομής θα χρειαστέι να περπατήσετε έχοντας τη λίμνη αριστερά και δεξιά σας.

Για να φτάσετε ως εδώ, θα περάσετε από την αρχαία Φενεό, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το αρχαιολογικό μουσείο, που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.

Αν το μουσείο δεν χορτάσει το αρχαιολογικό σας ενδιαφέρον, θα πάρετε το δρόμο που διασχίζει το οροπέδιο και θα βρεθείτε στο χωριό Μεσινό. Εκεί οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη, αλλά τα μέχρι τώρα ευρύματα δείχνουν σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Είναι τουλάχιστον από αρχιτεκτονικής πλευράς το πλέον ενδιαφέρον χωριό της περιοχής, καθώς λόγω της μεγάλης κλίσης του και της περιορισμέη έκθεσης στον ήλιο δεν προτιμήθηκε για εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα η μορφή του να μένει αναλλοίωτη. Καταπληκτικός  ο αιωνόβιος πλάτανος από τον κορμό του οποίου πηγάζει τρεχούμενο νερό.

Φεύγοντας από το Φενεό και περνώντας "ξυστά" από τη λίμνη Δόξα με κατεύθυνση προς το Μοναστήριο του Αγίου Γεωργίου, η διαδρομή είναι πραγματικά απολαυστική, αφού οι δρόμοι κυριολεκτικά πνίγονται στις καστανιές και τα πλατάνια, οι συστάδες των οποίων διακόπτονται μόνο για να προσφέρουν μικρά στιγμιότυπα καταπληκτικής θέας. Το ίδιο το μοναστήρι, ανακηρυγμένο βυζαντινό μνημείο αφού χρονολογείται απο τον 17ο αιώνα, φαντάζει ιδανικός προρισμός για εκδρομή. Εκεί οι καλόγεροι θα σας κεράσουν γλυκά του κουταλιού, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε την άριστα διατηρημένη εκκλησία και να επισκεφτείτε το κρυφό σχολειό.

Πιο δυτικά, το γραφικό χωριό Πανόραμα. Είστε ήδη κοντά στην πιο γοητευτική πλατεία της ορεινής Κορινθίας- και ο ανταγωνισμός δεν είναι καθόλου εύκολος! Στα Καλύβια θα περπατήσετε στην καταπληκτική πέτρινη πλατεία και θα θαυμάσετε το μοναδικό ίσως στον κόσμο καμπαναριό που είναι χτισμένο πάνω σε πλάτανο.

Λίγο πριν τη Γιόζα, θα συναντήσετε τις πηγές ή "καταβόθρες", όπως είναι γνωστές στους ντόπιους. Λένε πως το νερό από εκεί, ανοίγει την όρεξη. θα τη χρειαστείτε!

Μία ακόμη διαδρομή που αξίζει να κάνετε με αυτοκίνητο, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει, περνώντας μέσα από τα Άνω Τρίκαλα, στο οροπέδιο της Ζήρειας. Σύντομη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, η διαδρομή δεν υπερβαίνει τα 11 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκειά της, θα έχετε την ευκαιρία να σταματήσετε στα Άνω Τρίκαλα για να επισκεφθείτε το γραφικό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου που χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Φτάνοντας στο οροπέδιο, η πανέμορφη λίμνη Δασίου, αλλά και η μαγευτική θέα κόβουν την ανάσα.

Ό,τι και αν κάνετε, όποια διαδρομή κι αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι να βγείτε αρκετά  έως πολύ  εκτός προγράμματος, καθώς οι φυσικές ομορφιές της περιοχής αναμφισβήτητα θα σας αναγκάσουν να πραγματοποιήσετε πολύ περισσότερες στάσεις από όσες είχατε προβλέψει. Καταπράσινα δάση, κρυστάλλινες λίμνες και γραφικά, παραδοσιακά χωριά, όλα απαιτούν την προσοχή σας και αρκετό χρόνο για να τα θαυμάσετε και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε τόση ομορφιά.

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ