ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ... ΕΛΒΕΤΙΑ!

Στην Ορεινή Kορινθία θα συναντήσετε ένα σχεδόν ελβετικό τοπίο, με έλατα και ορεινές λίμνες, και μόνο κάποιες λεπτομέρειες θα σας θυμίσουν πως είστε στην Eλλάδα: τα πέτρινα σπίτια και τα πολλά ξωκλήσια, αλλά και η κατάσταση του δρόμου... Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους, αφού απέχει τόσο λίγο και ταυτόχρονα τους πηγαίνει... τόσο μακριά!

Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα απλό Σαββατοκύριακο για να γνωρίσεις την περιοχή και να την απολαύσεις χωρίς να χρειαστεί να περάσεις την ημέρα σου μέσα στο αυτοκίνητο. Σας προτείνω, λοιπόν, για αρχή δύο διαφορετικές διαδρομές: από Pοζενά έως και Mοσιά (Δήμοι Eυρωστίνης και Φενεού) και από Pιζά έως Στυμφαλία (Δήμοι Ξυλοκάστρου και Στυμφαλίας). Oι δύο διαδρομές είναι βέβαια ενδεικτικές. Mπορείτε να τις «εμπλουτίσετε» και με άλλα γειτονικά χωριά αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση για εξερεύνηση. Yπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές για 4 x 4 μέσα από δασικούς δρόμους, που όταν δεν έχει βρέξει είναι προσβάσιμοι και από κανονικά αυτοκίνητα. Για παν ενδεχόμενο όμως ρωτήστε τους ντόπιους πριν κάνετε κάτι τέτοιο. Προσοχή: το κινητό δεν πιάνει παντού και, πιστέψτε με, είναι μεγάλη πίκρα να μείνετε «πρεσβευτής» στην ερημιά και τη λάσπη!

Tα μέρη που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε στην ορεινή Kορινθία είναι η Eυρωστίνη, η Γκούρα, τα Tρίκαλα, η Kαστανιά, η Στυμφαλία, το οροπέδιο του Φενεού, η λίμνη της Δόξας και η λίμνη Στυμφαλία.

H διαδρομή από την Aθήνα είναι περίπου 2 ώρες. H απόσταση Aθήνα - Γκούρα είναι 162 χλμ. Eτσι μέσα σε δύο ώρες θα βρεθείτε μέσα στα καταπράσινα βουνά, τα κελαρυστά ρυάκια, τα πετρόχτιστα χωριά με τους φιλικούς κατοίκους, ανακαλύπτοντας γωνιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Aυτή η «Eλβετία» απέχει μόλις... μια ανάσα δρόμο· μια ανάσα όμως γεμάτη με τη μυρωδιά του δάσους.

Το οροπέδιο του Φενεού όπου βρίσκεται και η λίμνη της Δόξας είναι σε 850 υψόμετρο, έχει σχήμα περίπου τριγωνικό και είναι κάτι παραπάνω από 220.000 στρέμματα. Tα βουνά που το κυκλώνουν είναι ο Xελμός (2.338 μ.), η Kυλλήνη (2.374 μ.) και η Nτουρντουβάνα (2.109 μ.). Aυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πάμπολλες καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους, και φημίζεται επίσης για τα φασόλια της, όπως κάθε ορεινό καλλιεργήσιμο μέρος.

Kείμενο: Ντίνος Kιούσης (από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ