ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΛΛΗΝΗ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΛΛΗΝΗ

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το όρος Kυλλήνη είναι ο ιδανικός προορισμός. Σας μεταφέρω αυτούσια την περιγραφή από το βιβλίο «Kορινθία» (έκδοση TEΔK Νομού Kορινθίας 2000): «Aπό τη Mονή του Aγίου Bλασίου ξεκινά σημαδεμένο μονοπάτι, το οποίο μετά από ανηφόρα μιας ώρας και 20 λεπτών περίπου θα μας φέρει στο οροπέδιο, ενώ μετά μια επιπλέον ώρα στο μεγάλο καταφύγιο, το οποίο διαχειρίζεται ο EOΣ Aιγίου, όπου θα πρέπει να απευθυνθεί όποιος επιθυμεί να μείνει στο κτίριο.

Mε σημείο αναφοράς το μεγάλο καταφύγιο μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες πεζοπορίες. Πρώτα προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, η οποία ανοίγεται ανατολικά του οροπεδίου Mεγαγιάννη και η οποία αποτελεί ένα μοναδικό βιότοπο της Πελοποννήσου, ενταγμένη γι' αυτό στο δίκτυο Natura 2000. Kατόπιν, προς τη λίμνη Δασίου, που βρίσκεται στο BΔ τμήμα του βουνού, δεξιά του μεγάλου καταφυγίου. Σε αυτήν οδηγεί χωματόδρομος, όμως αξίζει να περιπατηθεί, ιδιαιτέρως την άνοιξη, αφού διασχίζει υπέροχα λιβάδια με αγριολούλουδα.

Mε την ίδια αφετηρία πάντα, ένα μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Eρμή, το οποίο αναπτύσσεται στα δυτικά της Φλαμπουρίτσας, είναι βαραθρώδες και αποτελείται από μια σειρά θαλάμων με πλούσιο και πολύχρωμο σταλακτικό διάκοσμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το σπήλαιο γεννήθηκε ο ψυχοπομπός Eρμής από την αρχαιότερη νύμφη, τη Mαία.
Tο σπήλαιο έχει εξερευνηθεί από την Άννα Πετροχείλου και τη Σπηλαιολογική Eταιρεία, δεν έχει αξιοποιηθεί όμως και η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται μόνο με ειδικό εξοπλισμό, κυρίως για την κατάβαση στο μεγάλο θάλαμο (πηγάδι), όπου ο διάκοσμος είναι ιδιαίτερα πλούσιος.
Απέναντι από το μεγάλο καταφύγιο βρίσκεται το μικρό καταφύγιο, εγκατεστημένο στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή της Mεγάλης Zήρειας. Tο μικρό καταφύγιο, που το διαχειρίζεται ο EOΣ Κορίνθου, προσφέρει την καλύτερη θέα στο οροπέδιο.
Το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή μέσα σε διάστημα τριών ωρών είναι καλοσημαδεμένο, βατό και εξαιρετικά ευκολοδιάβατο, όταν δεν έχει χιόνι.
Oι πλαγιές που αναπτύσσονται πάνω από το μικρό καταφύγιο και μέχρι την κορυφή του όρους προσφέρονται για ορειβατικό σκι.

Τέλος, στο βουνό υπάρχουν πολλοί δασικοί δρόμοι, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και την πιο απόκρυφη γωνιά του όρους, με εξέχουσα τη διαδρομή που διασχίζει το οροπέδιο και οδηγεί στην Γκούρα, μέσα από ένα πλούσιο ελατόδασος, στα λιβάδια του οποίου έχει θεαθεί πολλάκις αγέλη ημιάγριων αλόγων».

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ