ΟΡΕΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
 



  Στυμφαλία

Μια λίμνη-έμπνευση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μυθική, μαγική και ανεκτίμητη για τη ζωή. Χωριά ορεινά, αυθεντικά, με τα έλατα να κατεβαίνουν ως τις αυλές, τεκμηριώνοντας τον προσφιλή στους κατοίκους χαρακτηρισμό μικρή Ελβετία. Μονοπάτια που χάνονται σε πολύχρωμα δάση από έλατα και καστανιές πριν βουτήξουν σε δροσερά ρουμάνια. Διαδρομές που σε φέρνουν μέσα από αμπελώνες και οροπέδια. Και προτάσεις που κυμαίνονται από παραδοσιακά 50s καφενεία στα χωριά ως τις πιο ατμοσφαιρικά  παραδοσιακά καταλύματα  που έχετε δει. Και από το αιωνόβιο τριήμερο πανηγύρι της Δρίζας (συνέχεια της παραδοσιακής ζωοπανήγυρης της περιοχής) ως το ολοκαίνουριο Μουσείο περιβάλλοντος.

Η μόνη ορεινή υδάτινη πολιτεία στην Πελοπόννησο με την αρχαία πόλη και την ακρόπολη της τριγύρω στα βουνά και στα δυτικά, ο τόπος γέννησης του Ερμή, η Κυλλήνη. Ο μύθος αναφέρει ότι εδώ ο Ηρακλής σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, τρομακτικά πουλιά με σιδερένιο ράμφος. Στην Αρχαία πόλη σώζονται λείψανα του αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου καθώς και του ναού της Αρτέμιδος . Σε κάθε χωριό του δήμου μνημεία της ελληνικής ιστορίας, μοναστήρια και εκκλησίες, όλα συνθέτουν τον πλούτο της περιοχής.



Λαύκα

Η Λαύκα είναι χωριό που βρίσκεται στο Δήμο Στυμφαλίας με  υψόμετρο περίπου 660 μέτρα, και έχει περίπου 550 κατοίκους. Στα δυτικά της βρίσκεται ο Δήμος Φενεού. Στα νότια του χωριού βρίσκονται οι νομοί Αρκαδίας και Αργολίδος και νοτιοδυτικά το Κιάτο (47χμ). Στις τρεις πλευρές του, υψώνονται τα βουνά Ολίγυρτος, Σκιάθης και Γερόντιον. Υπέροχο θέαμα  κατάφυτων βουνών, δάση αδιαπέραστα από άγρια δένδρα, με κυριαρχία των ελάτων, καλύπτουν τις πλαγιές και χαρίζουν μαζί με άλλα αγαθά, υγεία και ομορφιά.       

Είναι ένα από τα ορεινά  αυθεντικά χωριά, με τα έλατα να κατεβαίνουν ως τις αυλές, τεκμηριώνοντας τον προσφιλή στους κατοίκους χαρακτηρισμό μικρή Ελβετία.         

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται ότι το πήρε από έναν κάτοικο του που τον έλεγαν Λαλιώτη. Η αρχική θέση του χωριού είναι στο "παλιό-Λαύκα" εκεί που βρίσκεται σήμερα η υπερκείμενη πηγή της Τέμιζας. Το χωριό αυτό δημιουργήθηκε λίγο πριν την επανάσταση του 1821.                       

 



  Καστανιά


Η Καστανιά  βρίσκεται 54 χλμ. νότια του Κιάτου, σε υψόμετρο 1100μ. Ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη ή Ζήρεια. Σ' αυτήν υπάγονται και οι οικισμοί: Καρτέρι και Μικρός Μαχαλάς.

Η Καστανιά πήρε το όνομα της από ένα μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή. Σε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική ευχέρεια των κατοίκων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και η συμβολή τους στον αγώνα της ελευθερίας σε τρόφιμα, μπαρουτόβολα και κάθε λογής αναγκαίο υλικό. Το δάσος με τις καστανιές κάηκε ολοσχερώς κατ' άλλους τον Ιούλιο του 1825 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και κατά μια άλλη εκδοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου των Νοταραίων το καλοκαίρι του 1826. Τότε κάηκαν και πολλά σπίτια του χωριού σαν αντίποινα. Οι σημερινοί κάτοικοι των χωριών Στυμφαλία και Καλλιάνοι κατάγονται από την Καστανιά. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 150 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.


  Φενεός


Φενεός
είναι η αρχαία και νεώτερη ονομασία του χωριού με το πρώην όνομα Συβίστα. Βρίσκεται σε απόσταση 42 χιλιόμετρα νότια από το Δερβένι στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κορινθίας και στα όρια με τον όμορο νομό Αχαΐας, σε έντονα επικλινές έδαφος. Η περιοχή τουΦενεού στα 850 μ. υψόμετρο, η λίμνη Δόξα και το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου στο Ποντικονήσι της Κορινθίας,  χαρακτηρίζουν το οροπέδιο που φέρει στα σπλάχνα του ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας.  Ένας από τους μύθους θέλει τον Ηρακλή δημιουργό των καταβοθρών που μετέφεραν τα νερά, που γέμιζαν την εύφορη πεδιάδα, στη θάλασσα. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει ακόμα τα σημάδια του νερού στα βράχια γύρω από τη πεδιάδα. Άλλος μύθος θέλει αυτές τις καταβόθρες ως την είσοδο για το βασίλειο του Άδη.   

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με σπάνια κειμήλια, κτισμένο τον 14ο αιώνα καρτερεί υπομονετικά τον κάθε περιηγητή. Στα βορειοδυτικά κράσπεδα της πεδιάδας του Φενεού βρισκόταν η Ακρόπολη. Αυτή η ορεινή γη και οι ομορφιές της αφήνει στον επισκέπτη την αίσθηση πως οι ομορφιές της ζωής ξεδιπλώνονται μέσα από τη φύση.


Τρίκαλα Κορινθίας


Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι βρίσκονται  στις πλαγιές  του οροπεδίου της Ζήρειας είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά του όρους και έχει χτιστεί στη θέση του αρχαίου Μύσαιου του 10ου αιώνα.
Σήμερα είναι δημοφιλές τουριστικό θέρετρο και αποτελείται από τρεις οικισμούς, τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Πολυτέλεια και αυθεντική ατμόσφαιρα διακοπών στο βουνό στα 1100μ., μέσα στα έλατα, 24χλμ. από τη θάλασσα, 145χλμ. από Αθήνα και με χιονοδρομικό είναι ένας δυνατός συνδυασμός.


 


  Κάτω Τρίκαλα


Τα Κάτω Τρίκαλα είναι μια φιλόξενη συνοικία η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα από τα παραδοσιακά καφέ ή σε μια ταβέρνα της όμορφης πετρόκτιστης πλατείας με τα δύο πλατάνια και να επισκεφτεί την λιθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που είναι η πιο σημαντική εκκλησία της συνοικίας και  έχει χτιστεί το 1697.
Στα Κάτω Τρίκαλα ο επισκέπτης θα δει και πολλές όμορφες και γνωστές πηγές σε διάφορα μέρη όπως η Βρύση Καλογήρου, Φλώκα, Τραγανιστή, Μεγάλη Βρύση, Γούρνες και Μαχουμιά.


  Μεσαία Τρίκαλα


Τα Μεσαία Τρίκαλα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων και σε αυτόν ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα σοκάκια και να θαυμάσει τα όμορφα αρχοντικά πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε ξενώνες παραδοσιακού χαρακτήρα, να επισκεφτεί τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος όπου βρίσκεται η εικόνα του Προδρόμου του 1816



  Άνω Τρίκαλα

Τα Άνω Τρίκαλα (Αρχοντομαχαλάς) βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τα μεσαία Τρίκαλα και είναι κατάλληλα για χειμερινές εξορμήσεις. Σε αυτά μπορείτε να δείτε όμορφα πετρόχτιστα σπίτια αλλά και εκκλησίες από τον 16ο – 18ο αιώνα.
Σημαντικό αξιοθέατο των Άνω Τρικάλων είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι και ο πολιούχος της συνοικίας. Είναι θολωτός, σταυρικού σχήματος. Άλλα αξιοθέατα είναι ο Πύργος των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό της οικογένειας Δασαίων του 1806 τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν.
Λίγο πιο έξω από τα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Βλάσιου η οποία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 1400 όταν σε μια σπηλιά εκεί κοντά βρέθηκε και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Θα εντυπωσιαστείτε με την γεμάτη από λουλούδια αυλή και την όμορφη θέα προς την κοιλάδα του Σύθα ποταμού.

 


  Νεμέα


Στην εύφορη πεδιάδα της Νεμέας η αμπελοκαλλιέργεια έχει παράδοση χιλιετιών, με σημείο αναφοράς το Αγιωργίτικο και την ετήσια γιορτή κρασιού. Η Νεμέα, γνωστή από τους Άθλους του Ηρακλή, υπήρξε πανελλήνιο κέντρο θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, των Νέμεων, που τελούνταν κάθε δύο χρόνια. Στα νότια του σημερινού κάμπου, βασίλεψε σύμφωνα με το μύθο ο γιος του θεού Διόνυσου, ο οποίος παρήγαγε για πρώτη φορά κρασί, το φημισμένο «φλιάσιο οίνο».

Η περιοχή, σπουδαίο φιλοσοφικό κέντρο, με τα ιερά της Δήμητρας, της Περσεφόνης, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην πνευματική ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Σε ένα από τα γειτονικά χωριά, βρέθηκε κι ο ξακουστός «θησαυρός των Αηδονίων», μια σειρά από εξαιρετικά ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου. 

Για να φτάσει κάποιος στον αρχαιολογικό χώρο της Νέμεας, όπου θα θαυμάσει το ναό του Δία και λίγο πιο δίπλα το Στάδιο, διαγράφει μια υπέροχη πορεία μέσα από αμπέλια, ελιές, κυπαρίσσια και πεύκα. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι και το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς του Βράχου που φέρει τοιχογραφίες ακόμη και από το 14ο αιώνα.

 


  Αρχαία Κόρινθος

Η Αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Στη θέση της αρχαίας Κορίνθου σήμερα έχει μείνει ένα μικρό χωριό με το όνομα παλαιά Κόρινθος, που συνεχώς εξωραΐζεται και αναπτύσσεται. Βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Συνδέεται με μια σειρά από μύθους και πρόσωπα της αρχαιότητας. Η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο χρονολογείται περίπου στα νεολιθικά χρόνια. Οι κάτοικοι της πόλης διάλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούσαν, ενώ τα δύο λιμάνια της κατάφεραν να την καταστήσουν σπουδαίο εμπορικό κέντρο, σε σημείο, κάποιες φορές να ανταγωνίζεται ακόμη και την Αθήνα. Τα ίχνη αυτής της άνθησης μοναδικά. Η Αγορά, το κέντρο της πόλης, οι Κρήνες Πειρήνης, Γλαύκης και Λέρνας, το Βήμα όπου δίδασκε ο Απόστολος Παύλος, ο μοναδικής ομορφιάς ναός του Απόλλωνα, το Ωδείο, το Θέατρο, ο ναός της Οκταβίας. Όλα απόδειξη ενός λαμπρού παρελθόντος. Μέσα στο μεθυστικό τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου-πρόκειται για διαφορετικό οικισμό από την Κόρινθο-κοντά στους πρόποδες του Ακροκορίνθου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
Ψηλότερα δεσπόζει ο Ακροκόρινθος, η γεωγραφική θέση του οποίου του χάρισε την ιδιότητα του «οφθαλμού» της Κορινθίας, αλλά και της Πελοποννήσου γενικότερα. Το κάστρο του Ακροκορίνθου, υπήρξε αιτία διαμάχης για τον αρχαίο κόσμο, για τους Φράγκους, τους Βενετούς και τους Τούρκους, για όλους εκείνους που επιθυμούσαν τον έλεγχο της Πελοποννήσου.

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ