ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

  Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Tο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου - Παν. Γαρταγάνη, ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Οι πλούσιες συλλογές του που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι. περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Το τριώροφο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κορίνθου, περιβάλλεται από πλατεία, στην οποία έχει στηθεί και προτομή της ιδρύτριάς του. Στο ισόγειο παρουσιάζεται ο αγροτικός βίος της περιοχής της Κορινθίας με πλούσιο υλικό από εργαλεία για τις βασικές καλλιέργειες, δείγματα κατοικιών, οικιακά σκεύη και μικροαντικείμενα. Στον ημιώροφο εκτίθεται ένα σύνολο από αστικά έπιπλα του 19ου αι. καθώς και βιβλιοθήκη με βιβλία του 17ου, 18ου και 19ου αι. Το υλικό αυτό προέρχεται από δωρεά της οικογένειας του λογοτέχνη Αστέρη Κοββατζή.
 
Στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Βάσου Πετρόπουλου-Παν. Γαρταγάνη, λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της οποίας συνεργάσθηκαν στελέχη ομόλογων Ιδρυμάτων και Φορέων, όπως Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Στις συλλογές που αναπτύχθηκαν δεσπόζει εκείνη των ελληνικών παραδοσιακών, γυναικείων κυρίως αλλά και ανδρικών ενδυμασιών, από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χρονικά, το υλικό της έκθεσης ξεκινά από τις αρχές του 19ου αι. και εκτείνεται μέχρι και τα μέσα του 20ού αι.

Ο τρόπος παρουσίασης των ενδυμασιών και των τμημάτων φορεσιάς ακολουθεί τη γεωγραφική προέλευση των αντικειμένων. Έτσι, στον έναν από τους δύο ορόφους στους οποίους παρουσιάζεται το υλικό αυτό, εκτίθενται φορεσιές από την Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Κύπρο και στον άλλον, φορεσιές από τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Βόρεια Ήπειρο, Θράκη και Μικρά Ασία.

Στο ισόγειο έγινε προσπάθεια παρουσίασης των τεκμηρίων του προβιομηχανικού τρόπου ζωής του αγροτικού πληθυσμού της Κορινθίας. Με τα δείγματα αυτά ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί και να κατανοήσει τους δεσμούς του παρόντος με το παρελθόν των προγόνων τόσο στις καθημερινές οικιακές ασχολίες όσο και στην εργασία (αγροτικές καλλιέργειες). Η αντιπαράθεση με τον αστικό τρόπο ζωής στα ίδια χρονικά πλαίσια γίνεται στον ημιώροφο του Μουσείου όπου παρουσιάζονται έπιπλα, χαρακτικά και σπάνιες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αι.

Ολόκληρο το υλικό που προαναφέρθηκε, μαζί με τις μικρότερες ενότητες από έργα υφαντικής, κεντητικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και εκκλησιαστικής και κοσμικής ξυλογλυπτικής παρέχουν στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα για μια κριτική προσέγγιση με τις καλλιτεχνικές, αισθητικές αναζητήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές του νεοέλληνα των δυο τελευταίων αιώνων.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων - Ερμού 1, Τ.Κ. 20100, Κόρινθος (Νομός Κορινθίας)



Τηλέφωνο :
+30 27410 25352 , +30 27410 25352      
Φαξ:
+30 27410 71690

Χειμερινό:

Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Αργίες:

  • 1 Ιανουαρίου: κλειστό
  • Θεοφάνεια: 08:30 - 13:30
  • Καθαρά Δευτέρα: κλειστό
  • 25 Μαρτίου: κλειστό
  • Μ.Παρασκευή: 12:00 - 13:30
  • Μ. Σάββατο: 08:30 - 13:30
  • 1 Μαΐου: κλειστό
  • Κυριακή του Πάσχα: κλειστό
  • Δευτέρα του Πάσχα: 08:30 - 13:30
  • Αγίου Πνεύματος: 08:30 - 13:30
  • 15 Αυγούστου: 08:30 - 13:30
  • 28 Οκτωβρίου: κλειστό
  • Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβεριου: κλειστό
  • 26 Δεκεμβρίου: κλειστό

Α.Μ.Ε.Α.

Τα ΑΜΕΑ προσεγγίζουν το χώρο του Μουσείου μέσω εξωτερικής ράμπας. Μέσα στο Μουσείο λειτουργεί ανελκυστήρας.

ΑΡΧΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

E-SHOP

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΘΕΙΤΕ